Mąka z pestek dyni
Mąka z pestek dyni jest produktem powstałym w wyniku przemiału odtłuszczonych pestek dyni. Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.
Zawiera tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i fitosterole ułatwiające zaopatrywanie komórek w tlen oraz skwalen, który wpływa korzystnie na korygowanie gospodarki lipidowej krwi, obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i wzmacnia odporność organizmu oraz poprawia wygląd skóry.
Zawiera
- witaminy: B1, niezbędna dla prawidłowej pracy serca i układu nerwowego oraz B2, która pomaga zachować zdrowie skóry i błon śluzowych oraz wspomaga funkcjonowanie i sprawność umysłu
- fosfor – niezbędny do budowy kości, zębów i błon wszystkich komórek organizmu oraz uczestniczący w metabolizmie
- magnez – istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni (w tym mięśnia sercowego) oraz dla równowagi elektrolitowej. Magnez jest potrzebny do budowy kości i zębów, poprawia pamięć i zdolność uczenia się, pomaga usunąć zmęczenie i osłabienie oraz chronić organizm przed negatywnymi skutkami stresu
- żelazo – niezbędne w procesie tworzenia krwi i transporcie tlenu. Uczestniczy w metabolizowaniu leków i innych substancji w organizmie a także rozwoju umysłowym
- cynk – konieczny do funkcjonowania układu odpornościowego i sprawności umysłu, podziału i ochrony komórek przed wolnymi rodnikami. Pomaga w utrzymaniu zdrowia skóry, gojeniu się ran oraz budowie i utrzymaniu mocnych kości
- selen – pierwiastek istotny dla ochrony komórek i usuwania wolnych rodników. Jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy i prawidłowego działania systemu odpornościowego