Owoce rokitnika

Owoce rokitnika

Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides znany również, jako „syberyjski ananas” to cenna roślina lecznicza. W naturalnym stanie występuje ona w Azji Środkowej, Chinach, Mongolii, na Syberii, Kaukazie a także na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Na skalę przemysłową uprawiany jest przede wszystkim w Rosji, Chinach, Finlandii, Niemczech oraz Estonii. W Polsce powstały niewielkie nasadzenia rokitnika głównie na Suwalszczyźnie oraz w okolicy Łomży.

Pierwsze zapiski dotyczące właściwości leczniczych rokitnika zwyczajnego zostały opisane w VII wieku n.e. w tybetańskich księgach medycznych. Geneza nazwy rośliny wywodzi się z faktu, że w starożytności Grecy rokitnikiem karmili konie, aby miały błyszczącą sierść i stąd wywodzi się nazwa zwyczajowa hipp-koń, phaos-błyszczący.

W starożytności w celach leczniczych wykorzystywano wszystkie części strukturalne krzewu: owoce, liście, korę a nawet korzenie. Owoce rokitnika należą do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, polifenole, minerały, kwasy organiczne. Roślina ta podobnie jak oliwki czy avokado zawiera tłuszcz w miąższu. Inność tego tłuszczu polega na tym, iż posiada wysokie właściwości lecznicze

Rokitnik zawiera ponad 190 związków mających korzystny wpływ na organizm ludzki:

  • Witamina C
  • Prowitamina A
  • Potas, żelazo, wapń, cynk
  • 11 kwasów tłuszczowych
  • Fosfolipidy, glikolipidy
  • Związki fenolowe
  • Flawonoidy
  • Białka, aminokwasy
  • Kwasy organiczne: askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy.

Skontaktuj się z nami.
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania!

Dane adresowe
Cibory Gałeckie 46,
16-075 Zawady, Polska

Sprawdź jak do nas dojechać?

Adres e-mail
amarantus@szarlat.com.pl
lub skorzystaj z formularza kontaktowego