Olej z owoców rokitnika
Olej z miąższu owoców rokitnika to bogate źródło składników bioaktywnych takich jak kwasy tłuszczowe – kwas Omega 7 palmitooleinowy, karotenoidy, tokoferole ( wit. E), sterole ( B-sitosterol). Kwas Omega 7 w przyrodzie występuje niezwykle rzadko. W świecie roślinnym obecny jest tylko w owocach awokado oraz w owocach rokitnika.
Olej z owoców rokitnika to unikalne źródło kwasu palmitooleinowego Omega 7, a zawartość jego mieści się w granicach od 30-40%. Kwas palmitooleinowy naturalnie znajduje się w lipidach skóry, dlatego olej otrzymany z miąższu owoców rokitnika stosowany zewnętrznie jest dobrze wchłaniany przez warstwy skóry i skutecznie wspomaga proces leczenia uszkodzonej skóry.
Uważa się, że spożycie 5g oleju z miąższu owoców rokitnika dziennie przez okres 4 miesięcy lub dłużej korzystnie wpływa na regenerację skóry, błon śluzowych, wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry, a nawet przyspiesza regenerację błon po radioterapii. Ponadto olej z owoców rokitnika ma wysoką zawartość karotenoidów, tokoferoli i fitosteroli, które razem dają idealne połączenie korzystne przy utrzymaniu zdrowej skóry.
Zalecenia do stosowania:
wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego, zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka, wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego. Może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami.
