Poznaj naszą
firmę

Od 1993 roku.

Szanowni Państwo!

Ideą jaka u progu lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia przyświecała założeniu rodzinnej, małej firmy ”Szarłat” było podjęcie alternatywnej do produkcji masowej , produkcji artykułów spożywczych wyróżniających się dużą zawartością składników biologicznie aktywnych, naturalnie występujących w roślinach. To oznacza takich, które poza podstawowymi składnikami spożywczymi istotnie pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka i jego metabolizm. Prekursorem takiej rośliny i wielu otrzymanych z niej produktów spożywczych w warunkach Polski za przyczyną wybitnego naukowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Prof. zwycz. Emila Nalborczyka stał się amarantus /Amarantace/ pospolicie nazywany Złotem Inków i Azteków. Efektem wieloletniej współpracy z wieloma placówkami naukowo badawczymi i uczelniami udało się Firmie „Szarłat” podjąć produkcję i poszerzyć rozwijającą się w Polsce ofertę produktów najogólniej zwanych prozdrowotnymi. Dołączyły do niej poniżej prezentowane półprodukty i produkty gotowe z takich roślin jak dynia oleista, komosa ryżowa, konopie siewne, gryka, proso, lnianka a w ostatnim pięcioleciu wyprodukowane z owoców rokitnika. Pragniemy akcentować, że w odniesieniu do wszystkich prezentowanych w ofercie półproduktów i produktów stosowane w firmie procesy produkcyjne w zasadniczym zakresie mają charakter metod fizycznych przy bardzo ograniczonym udziale bądź w ogóle czynników chemicznych . Produkcja przedsiębiorstwa to profil całkowicie bezglutenowy. Cały proces produkcyjny firmy jest przyjazny środowisku – bezodpadowy, nie generuje pyłów, dymów a minimalna ilość ścieków jest skutecznie neutralizowana. Istotą zaś całej działalności przedsiębiorstwa jest poniżej przedstawiona Państwu oferta produktów do stosowania w szeregu dietach leczniczych ale także w profilaktyce żywieniowej. Półprodukty mają zastosowanie jako składniki uszlachetniające szereg artykułów spożywczych w tworzonym i poszerzanym w Polsce prozdrowotnym modelu odżywiania społeczeństwa.

Drodzy Państwo! Mamy pewność, że korzystanie przez Was z zaproponowanych produktów będzie istotnym przyczynkiem budowy i utrzymania codziennej kondycji zdrowotnej, odporności na choroby oraz dużego zasobu sił witalnych.

Tego właśnie Państwu i sobie życzy Firma „Szarłat”.

Poznaj nasze atuty

Doświadczona oraz wysoko wykwalifikowana kadra

Bardzo dobra znajomość technologii produkcji surowca, półproduktów i produktów gotowych

Szerokie kontakty z placówkami
naukowo-badawczymi i mediami.

Amarantus od niedawna w wielu państwach odkryty na nowo, coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku.

Okazało się, że nasiona amarantusa pod względem najważniejszych składników odżywczych przewyższają najlepsze zboże – pszenicę.

W profilaktyce lekarskiej potwierdzono prozdrowotne działanie produktów z amarantusa działanie przeciwmiażdżycowe i przeciw nowotworom jelit oraz użyteczność w zwalczaniu zaparć a także w diecie.

Amarantus uprawia się w Polsce od roku 1993. Zainteresowanie amarantusem nastąpiło w wyniku poszukiwania roślin alternatywnych które mogłyby w przyszłości zastąpić te dotychczas uprawiane. Ponieważ nasiona i liście szarłatu odznaczają się cennymi właściwościami odżywczymi mogą uzupełniać lub zastępować w naszym jadłospisie zboża tradycyjne.

Amarantus w Polsce

Pierwsze plantacje produkcyjne amarantusa w Polsce zostały założone w 1993 roku Wdrożeniem do produkcji oraz organizacją rynku zajęła się specjalnie powołana dla tego celu firma PPHU „Szarłat” s.c w Łomży.

W ciągu minionych lat w ścisłej współpracy z SGGW w Warszawie oraz wieloma placówkami naukowobadawczymi i wdrożeniowymi w kraju PPHU „Szarłat” s.c wdrożyła technologię produkcji amarantusa umożliwiającą pozyskanie surowca b. dobrej jakości.

Przedmiotem współpracy firmy z jednostkami badawczymi było również opracowanie i wdrożenie wzorcowych receptur wykorzystania nasion amarantusa oraz mąki w przemyśle spożywczym.

W kolejnych latach firma wprowadziła na rynek następujące produkty nasion amarantusa:

  • Rok 1999 – POPPING (ekspandowane nasiona amarantusa)
  • Rok 2005 – PŁATKI z nasion amarantusa
  • Rok 2006 – OLEJ AMARANTUSOWY

Skontaktuj się z nami.
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania!

Dane adresowe
Cibory Gałeckie 46,
16-075 Zawady, Polska

Sprawdź jak do nas dojechać?

Adres e-mail
amarantus@szarlat.com.pl
lub skorzystaj z formularza kontaktowego