Pestki z dyni
Pestki dyni w 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są m.in. niezbędne do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych.
Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym kwasy nukleinowe, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost.
Pestki dyni mają działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i trudno gojących się ranach. Pomagają przy stanach zapalnych błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Lecznicze właściwości pestek z dyni
- wzmacniają układ odpornościowy,
- pobudzają trawienie i „odtruwa” jelita,
- zaopatrują organizm w witaminę D,
- pomagają zredukować tkankę tłuszczową,
Dodatkowo
pestki z dyni
- obniżają poziom tłuszczów we krwi,
- wzmacniają osłonki włókien nerwowych, działają uspokajająco,
- działają moczopędnie, pomagają w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego.
Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa