PROGRAM KONFERENCJI
- 10:00 – Przywitanie gości. Wstęp do konferencji Amarantus pochodzenie historia uprawy w Polsce i na świecie p Jan Hołownia (właściciel PPHU „SZARŁAT”s.c.)
- 10:15 – Olej amarantusowy – cenny surowiec dla przemysłu kosmetycznego – dr Maria Teresa Czubek (adiunkt Katedry i Kliniki Dermatologii Wenerologii i Alergologii Akademii Medycznej w Gdańsku Ordynator Oddziału Dermatologicznego Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku)
- 10:30 – Olej amarantusowy jako suplement diety i aktywny składnik żywności – prof dr hab Franciszek Świderski (kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie)
- 10″45 – Amarantus – wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości jego wykorzystania w profilaktyce żywieniowej dr inż Irena Kłoczko (Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Katedry Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie)
- 11:00 – Amarantus – składnik prozdrowotnych dodatków do pieczywa dr Henryk Piesiewicz (Doradca naukowy przy Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej)
- 11″15 – Dyskusja
- 11:45 – Amarantusowa uczta – menu z udziałem amarantusa