- 10.00-10.30 – Śniadanie – potrawy z amarantusa
- 10.30-11.45 – Przyjazd uczestników i lustracja plantacji amarantusa
- 11.45-12.00 – Amarantus – pochodzenie i historia uprawy – prof dr hab Emil Nalborczyk
- 12.00- 12.20 – Amarantus spożywczy – jego znaczenie w profilaktyce żywieniowej i dietach zdrowotnych – dr Irena Kłoczko
- 12.20-12.35 – Olej z amarantusa – właściwości uzasadniające wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym prof dr hab Andrzej Stołyhwo
- 12.35-12.45 – Możliwości i korzyści wynikające z uprawy amarantusa dla gospodarstw rolnych – mgr inż Jan Hołownia
- 12.45-12.55 – Prezentacja aktualnych produktów i półproduktów – Informacja o rynku i cenach – mgr Katarzyna Olbryś-Ursin
- 12.55-13.10 – Przerwa
- 13.10-14.00 – Dyskusja
- 14.00 -15.30 – Degustacja wyrobów z amarantusa obiad