Zupa-krem z groszkiem i zacierkami

  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • mała porcja kapusty włoskiej
  • ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 150g ziel. mrożonego groszku
  • 1/5 l wody.

Na zacierki

  • 40g mąki z amarantusa
  • 1/2 jajka
  • 2 łyżki wody.

Obrane warzywa umyć i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane warzywa podlewając je trzema łyżkami wody.

Przez kilka minut dusić wszystko na małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody.
Zmiksować.

Gotować jeszcze ok.15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła. Chwilę gotować wraz z zielonym groszkiem.

Przygotować kluseczki jak na zacierki i ugotować w osolonej wodzie. Dodać do zupy posypanej posiekaną natką.

XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.