Papryka nadziewana amarantusem

  • 200g czerwonej fasolki
  • 400ml rosołku warzywnego
  • 4 duże papryki
  • 200g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200g amarantusa
  • 600ml wody
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • szczypior
  • 20g startego parmezanu

Sos ziołowy

  • 20g masła
  • 20g mąki z amarantusa
  • 2 łyżki mieszanki ziołowej
  • majeranek
  • oregano
  • bazylia
  • 60ml białego wina
  • 200ml rosołku warzywnego
  • 8 łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz

Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia w rosołku warzywnym ugotować do miękkości.
Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć ziarno.

Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju. Dodać do tego amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody wg. podstawowego przepisu.

Pokroić w kostkę pomidory i razem z solą, pieprzem, ziołami, serem i fasolą dodać do ugotowanego amarantusa i wymieszać.

Powstałą masą nafaszerować papryki i gotować w 200ml rosołku warzywnego przez ok. 30 min.
W międzyczasie przygotować sos ziołowy.

Masło roztopić i lekko na nim przyrumienić mąkę z amarantusa.
Dodać zioła, wino i rosołek warzywny. Całość doprowadzić do zawiesistej postaci i przyprawić.

XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.