Keks z amarantusem

  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki z amarantusa
  • 300g ugotowanego ziarna amarantusa
  • 50g poppingu z amarantusa
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 15g proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek
  • 100g migdałów
  • 100g suszonych moreli
  • 70g suszonych śliwek
  • 10 kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je wzdłuż nożem.

Piec godzinę w temp. 190°C

XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.