Pestki z dyni

Pestki z dyni

Pestki dyni w 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są m.in. niezbędne do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych.

Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym kwasy nukleinowe, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost.

Pestki dyni mają działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i trudno gojących się ranach. Pomagają przy stanach zapalnych błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Lecznicze właściwości pestek z dyni

  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • pobudzają trawienie i „odtruwa” jelita, 
  • zaopatrują organizm w witaminę D, 
  • pomagają zredukować tkankę tłuszczową,

Dodatkowo
pestki z dyni

  • obniżają poziom tłuszczów we krwi, 
  • wzmacniają osłonki włókien nerwowych, działają uspokajająco,
  • działają moczopędnie, pomagają w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego.

Zastosowanie pestek dyni w kuchni

  • Jako przekąska
  • Jako dodatek do pieczywa i ciast
  • Jako dodatek do sałatek warzywnych
  • Jako posypka do mięsa

Skontaktuj się z nami.
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania!

Dane adresowe
Cibory Gałeckie 46,
16-075 Zawady, Polska

Sprawdź jak do nas dojechać?

Adres e-mail
amarantus@szarlat.com.pl
lub skorzystaj z formularza kontaktowego