Olej z pestek dyni
(z pestek polskiej dyni bezłuskowej)
Tłoczony na zimno OLEJ Z PESTEK DYNI zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych w prawidłowej diecie w tym głównie kwas linolowy (omega 6). Spożywanie kwasu linolowego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tętnic i serca oraz utrzymywanie prawidłowej funkcji przepuszczalności błon komórkowych.
Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem składników aktywnych takich jak: fitosterole oraz selen i cynk, które działają wspomagająco w procesach oddychania tkankowego oraz korzystnie wpływają na pracę układu moczowego i funkcjonowanie gruczołu krokowego.
Jest niezwykle bogatym źródłem tokoferoli – witaminy E, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i poprawia wygląd skóry, wypływając na jej elastyczność i sprężystość.
Już łyżka oleju wystarczy aby w pełni zrealizować dzienne zapotrzebowania na tokoferole. Olej z pestek dyni stosuje się do spożycia na surowo do sałatek i surówek oraz do potraw na zimno.