Pestki  dyni

(pestki polskiej dyni bezłuskowej)


Pestki dyni w 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są m.in. niezbędne do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym kwasy nukleinowe, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost.

Lecznicze właściwości dyni:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pobudza trawienie i „odtruwa” jelita, 
  • zaopatruje organizm w witaminę D, 
  • pomaga zredukować tkankę tłuszczową,
  • obniża poziom tłuszczów we krwi, 
  • wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco,
  • działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego.

Pestki dyni mają działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i trudno gojących się ranach. Pomagają przy stanach zapalnych błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Zastosowanie pestek dyni w kuchni:

  • Jako przekąska
  • Jako dodatek do pieczywa i ciast
  • Jako dodatek do sałatek warzywnych
  • Jako posypka do mięsa
XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.