Olej z pestek dyni

(z pestek polskiej dyni bezłuskowej)


Tłoczony na zimno OLEJ Z PESTEK DYNI zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych w prawidłowej diecie w tym głównie kwas linolowy (omega 6).

Spożywanie kwasu linolowego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tętnic i serca oraz utrzymywanie prawidłowej funkcji przepuszczalności błon komórkowych.

Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem składników aktywnych takich jak: fitosterole oraz selen i cynk, które działają wspomagająco w procesach oddychania tkankowego oraz korzystnie wpływają na pracę układu moczowego i funkcjonowanie gruczołu krokowego. Jest niezwykle bogatym źródłem tokoferoli - witaminy E, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i poprawia wygląd skóry, wypływając na jej elastyczność i sprężystość.

Już łyżka oleju wystarczy aby w pełni zrealizować dzienne zapotrzebowania na tokoferole.

Olej z pestek dyni stosuje się do spożycia na surowo do sałatek i surówek oraz do potraw na zimno.

XNie pokazuj tego powiadomienia Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.