Mąka z pestek dyni


Mąka z pestek dyni jest produktem powstałym w wyniku przemiału odtłuszczonych pestek dyni. Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.

Zawiera:

  • witaminy: B1, niezbędna dla prawidłowej pracy serca i układu nerwowego oraz B2, która pomaga zachować zdrowie skóry i błon śluzowych oraz wspomaga funkcjonowanie i sprawność umysłu
  • fosfor - niezbędny do budowy kości, zębów i błon wszystkich komórek organizmu oraz uczestniczący w metabolizmie
  • magnez - istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni (w tym mięśnia sercowego) oraz dla równowagi elektrolitowej. Magnez jest potrzebny do budowy kości i zębów, poprawia pamięć i zdolność uczenia się, pomaga usunąć zmęczenie i osłabienie oraz chronić organizm przed negatywnymi skutkami stresu
  • żelazo - niezbędne w procesie tworzenia krwi i transporcie tlenu. Uczestniczy w metabolizowaniu leków i innych substancji w organizmie a także rozwoju umysłowym
  • cynk - konieczny do funkcjonowania układu odpornościowego i sprawności umysłu, podziału i ochrony komórek przed wolnymi rodnikami. Pomaga w utrzymaniu zdrowia skóry, gojeniu się ran oraz budowie i utrzymaniu mocnych kości
  • selen - pierwiastek istotny dla ochrony komórek i usuwania wolnych rodników. Jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy i prawidłowego działania systemu odpornościowego
XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.