Zalety amarantusa

Amarantus od niedawna w wielu państwach odkryty na nowo, coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku. Okazało się, że nasiona amarantusa pod względem najważniejszych składników odżywczych przewyższają najlepsze zboże - pszenicę.

Zalety amarantusa

  • wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca,
  • reguluje biosyntezę cholesterolu co stwarza nowe perspektywy zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczenia,
  • wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza wapnia i magnezu co sprawia iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz przy chorobach układu nerwowego i kostnego,
  • nie zawiera glutenu może być więc podawany chorym na celiakię,
  • duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu,.
  • niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych,
  • więcej błonnika niż w otrębach owsianych,
  • znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witamin A E i C.

W profilaktyce lekarskiej potwierdzono prozdrowotne działanie produktów z amarantusa działanie przeciwmiażdżycowe i przeciw nowotworom jelit oraz użyteczność w zwalczaniu zaparć a także w diecie bezglutenowej.

XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.