Historia Amarantusa w Polsce

Amarantus uprawia się w Polsce od roku 1993. Zainteresowanie amarantusem nastąpiło w wyniku poszukiwania roślin alternatywnych które mogłyby w przyszłości zastąpić te dotychczas uprawiane. Ponieważ nasiona i liście szarłatu odznaczają się cennymi właściwościami odżywczymi mogą uzupełniać lub zastępować w naszym jadłospisie zboża tradycyjne.

Pierwsze plantacje produkcyjne amarantusa w Polsce zostały założone w 1993 roku Wdrożeniem do produkcji oraz organizacją rynku zajęła się specjalnie powołana dla tego celu firma PPHU „Szarłat” s.c w Łomży.

W ciągu minionych lat w ścisłej współpracy z SGGW w Warszawie oraz wieloma placówkami naukowobadawczymi i wdrożeniowymi w kraju PPHU „Szarłat” s.c wdrożyła technologię produkcji amarantusa umożliwiającą pozyskanie surowca bardzo dobrej jakości.

Przedmiotem współpracy firmy z jednostkami badawczymi było również opracowanie i wdrożenie wzorcowych receptur wykorzystania nasion amarantusa oraz mąki w przemyśle spożywczym.

W kolejnych latach firma wprowadziła na rynek następujące produkty nasion amarantusa:

  • Rok 1999
    POPPING (ekspandowane nasiona amarantusa)
  • Rok 2005
    PŁATKI z nasion amarantusa
  • Rok 2006
    OLEJ AMARANTUSOWY

Od roku 2005 PPHU „Szarłat” s.c posiada w swojej ofercie również produkty ekologiczne.

XNie pokazuj tego powiadomieniaUwaga: Użytkowanie strony internetowej oznacza zgodę na używanie plików Cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.