Konferencja prasowa w 1999 r.

  

07 kwiecień 2013 r.

25 listopada 1999 r w Sali Konferencyjnej SGGW w Warszawie odbyła się Konferencja Prasowa na temat AMARANTHUS 1999 - Dorobek badawczy i produkcyjny w Polsce. Prezentacja wysokowartościowych wyrobów spożywczych z amarantusa bądź z jego udziałem.

Porządek konferencji

  • 11.00-11.30 - Śniadanie - potrawy z amarantusem
  • 11.30-11.50 - Historia oraz perspektywy uprawy i wykorzystania amarantusa - prof dr hab.Emil Nalborczyk - SGGW Warszawa
  • 11.50-12.10 - Walory odżywcze, dietetyczne i smakowe wyrobów z amarantusa ze szczególnym uwzględnieniem cech charakterystycznych dla żywności funkcjonalnej. Przykładowe receptury - prof dr hab Franciszek Świderski, SGGW Warszawa
  • 12.10-12.25 - Wpływ nasion ekspandowanych amarantusa na gospodarkę lipidową u szczurów doświadczalnych, dr Halina Grajeta- A M Wrocław 
  • 12.25-12.40 - Charakterystyka mikrobiologiczna nasion ekspandowanych amarantusa oraz możliwości ich wykorzystania w produkcji wyrobów z mleka fermentowanego - doc dr hab Maria Bielecka-, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN w Olsztynie
  • 12.40-13.00 - Wykorzystanie nasion amarantusa jako środka usprawniającego proces technologiczny i surowca poprawiającego wartości odżywcze pieczywa - prof dr hab Tadeusz Haber, SGGW Warszawa
  • 13.00-13.15 - Przerwa
  • 13.15-13.40 - Ważniejsze aspekty optymalizacji technologii produkcji nasion amarantusa w świetle dotychczasowych doświadczeń i praktyki rolniczej. Aktualny i perspektywiczny rynek amarantusa w Polsce Zasady Dystrybucji i handlu produktami i półproduktami - mgr inż Jan Hołownia, PPHU ”SZARŁAT” s. c. Łomża
  • 13.40-14.10 - Dyskusja
  • 14.10-15.30 - c.d dyskusji
  • Degustacja wyrobów z amarantusa
XNie pokazuj tego powiadomienia Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.